Ana içeriğe atla

2017-18 Bahar dönemi CE 527 Sürdürülebilir İnşaat Dersi Örnek Projeleri

Tarih: 

Konum:  TEDU

Ders kapsamında öğrencilerden araştırma konusu belirlemeleri ve bu alanla ilgili bir maket geliştirmeleri istenmiştir. Öğrenciler, projenin öğrenimlerini olumlu yönde etkilediğini belirtmişlerdir. 

Jeotermal Sistemlerde Sürdürülebilirlik

Jeotermal sistemler, güç üretimi için Dünya'nın dahili ısı enerjisini kullanırlar. Ancak jeotermal sistemlerden sürdürülebilir güç üretimini sağlamak için jeotermal rezervuarların değerlendirilmesi ve kullanımın doğru yönetilmesi gerektirmektedir. Rezervuarın aşırı kullanımı zaman içinde tesisin güç üretme potansiyelini azaltır. Ders kapsamında üretilen model jeotermal enerji santrallerinin ana bileşenlerini göstermektedir.

Tedu_Ce_2018_Tech_CE527_1

Çevre Dostu Evler

Villa tarzı konutların enerji ve su tüketimlerinin verimliliğini arttırmaya ihtiyaç vardır. Bu amaçla, geliştirilen proje de yerinde yenilenebilir enerji üretimi, konutlarda enerji verimliliği, ve yağmur suyunun bina içinde gri su olarak yeniden kullanma sistemleri araştırılmıştır. Gri su, düşük veya sıfır sodyum ve fosfor ürünleri kullanmak gibi önlemler ile bahçe sulaması için kullanılabilir. Uygun miktarda temizlenmiş gri suyu ise bina içinde tuvaletlerde ve çamaşır yıkanması gibi alanlarda yeniden kullanılabilir. Enerji verimli pencereler, villa tarzı konutlar için başka önemli bir husustur. Pencerelerden ısı kazanımı ve ısı kaybı, konut ısıtma ve soğutma enerjisi kullanımının %25-30'undan sorumludur.

Tedu_Ce_2018_Tech_CE527_2

Tedu_Ce_2018_Tech_CE527_3

Tedu_Ce_2018_Tech_CE527_4